Москва: САД у Скопљу помоћу уцена, претњи и поткупљивања прогурале измене Устава

26-10-2018 07:59:09 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Без обзира на оптужбе америчких чиновника на рачун Русије, у унутрашње ствари БЈРМакедоније није се мешала Москва, већ је то чинио Вашингтон, изјавила је портпарол Министарства споних Русије Марија Захарова.


„Опет се чују оптужбе на рачун Москве о мешању у унутрашње процесе у Македонији. То што је (Метју Палмер) рекао у Скопљу о мешању Русије је смешно. Желели бисмо да подсетимо да су управо САД, а не Русија, још 19. октобра апсолутно нечасним методама, уз помоћ уцена, претњи, поткупљивања посланика, прогурале у Парламенту Македоније одлуку о почетку процедуре измене Устава Македоније. Управо се амерички амбасадор у Скопљу налазио у згради Собрања и управљао тим процесима“, изјавила је Захарова.

Захарова је нагласила да против Преспанског споразума није Русија, већ су против сами македонски бирачи који су показали своје мишљење на референдуму 30. септембра.

Високи амерички званичник Метју Палмер искритиковао је раније Русију због наводног мешања у процесе у БЈР Македонији и апеловао на владајућу већину у Собрању да усвоји измене уставних амандмана, називајући то приликом која се неће поновити.