Русија и Србија усагласиле Споразум о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе

23-10-2018 04:32:56 | | фото: © РИА Новости / Саид Царнаев/ vostok.rs |


Председник Републике Србије Александар Вучић, у разговору са потпредседником „Росатома“ Николајем Спаским, изразио је задовољство што је усаглашен коначан текст Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу референтних и иновационих технологија.

Он је такође исказао снажну подршку јачању сарадње двеју земаља у тој области, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.


На састанку су размотрене могућности за сарадњу српске науке и привреде са „Росатомом“, како би нуклеарна енергија добила примену у медицини, пољопривреди, као и у иновативним гранама привреде.

Председник Вучић је рекао да је уверен да ће сарадња са „Росатомом“ донети нове шансе у будућности и нова радна места за српску привреду.

Спаски је истакао да руски председник Владимир Путин пружа снажну подршку реализацији свих договора двеју земаља у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Он је истакао да је подршка, коју исказују председници Вучић и Путин, јасан показатељ да се ради о корисном договору од највишег значаја за Србију и Русију.

Росатом је највећа руска државна корпорација са 330 компанија и више од 250.000 запослених, која има потписане уговоре за наредних 10 година вредне више од 130 милијарди долара, истиче се у саопштењу.