НАТО: Више пута смо изражавали забринутост због непоштовања Русије међународних обавеза

22-10-2018 08:47:28 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


НАТО је одговорност за одлуку САД да изађе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета пребацио на Русију.

„Савезници из НАТО-а су више пута изражавали забринутост због руског непоштовања међународних обавеза из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који су САД и СССР потписали 1987. године. На самиту НАТО-а у јулу у Бриселу савезници су саопштили да су САД реализовале све услове договора, док су акције Русије током многих година изазивале бројне сумње“,
рекла је портпарол НАТО-а Оана Лунгеску, коментаришући одлуку председника САД Доналда Трампа да једнострано изађе из Споразума.

„Након много година порицања и магле, Русија је недавно признала да ови системи постоје, не понудивши никаква објашњења нити транспарентност. Због недостатка било каквог уверљивог одговора Русије на тему овог ракетног система, земље НАТО-а сматрају највероватнијим да Русија крши договор“, изјавила је представница НАТО-а.

Према њеним речима, замрзавање политичког дијалога са Русијом разлог је што је Самит Русија-НАТО, који се раније окупљао једном до двапут месечно, за последње четири године имао само 10 састанака.

Раније је амерички председник Доналд Трамп изјавио да ће САД иступити из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета са Русијом. Трамп је оптужио Москву да нарушава тај споразум.