САД: Нико нема бланко чек подршке САД, али подржавамо стварање војске Косова

20-10-2018 07:08:09 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер позвао је Београд и Приштину да искористе "историјску" прилику и постигну споразум који би био трајан и који би био „вин-вин“ за обе стране.

Како је рекао, сада је време за компромис и да две стране буду креативне и флексибилне.

Палмер је нагласио да решење мора бити добитничко (вин-вин), јер ако то буде однос добитник-губитник онда неће бити споразума.

„Не подржавамо ниједну специфичну формулу, нити постоји бланко чек кад је реч о подршци САД. Апелујем на Београд и Приштину да искористе ту пресудну прилику, да изнесу идеје и компромисе који ће осигурати да споразум буде ’вин-вин‘, јер ако то буде однос победник-губитник неће бити споразума и стварни добитници ће бити они споља који желе да регион буде слаб и подељен“, рекао је званичник Стејт департмента на Београдском безбедносном форуму.


Решење мора бити трајно, што значи да не може бити наметнуто од међународне заједнице, а САД су спремне да слушају и помогну, поручио је он.

„САД снажно подржавају дијалог Београда и Приштине који се одвија под окриљем ЕУ. И Србија и Косово имају европску будућност, али тај циљ не могу постићи сами. Поздрављамо интензивирање напора у последњих неколико месеци као би се дошло до споразума“, рекао је Палмер.

Палмер је изјавио је да САД подржавају трансформацију КБС у косовску војску и назначио да је то „трансформација за коју ће бити потребно време“.


Током заједничке конференције са председником Србије Александром Вучићем, на питање новинара да ли су САД прећутно подржале трансформацију КБС у косовску војску, Палмер је одговорио:


„Задржавамо тај став. То је трансформација којој ће требати значајно доста времена и ми веома пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини, како бисмо подржали трансформацију и осигурали да се то одвија на начин који ће допринети региону и стабилности.“

Танјуг