САД: Неприхватљива подршка европских земаља пројекту „Северни ток 2“

19-10-2018 08:25:10 | | фото: © Фото : страница Nord Stream 2 Corp. в Twitter/ vost |


Подршка европских земаља пројекту „Северни ток 2“ је неприхватљива и погоршава енергетску зависност од Русије, изјавио је помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Вес Мичел.


„Западна Европа не може да продубљује енергетску зависност од исте оне Русије од које их Сједињене Америчке Државе штите. Или се богатити преко Ирана, који развија балистичке ракете које прете Европи. Неприхватљиво је да амерички савезници у Средњој Европи подржавају пројекте као што је ’Северни ток 2‘“, рекао је Мичел на конференцији Атлантског савета у Вашингтону, преносе РИА Новости.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“.

Против реализације гасовода се залаже неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитака прихода од руског горива, и Сједињене Америчке Државе, које имају амбициозне намере за извоз свог гаса у Европу. Осим тога, Летонија, Литванија и Пољска сматрају да је ово политички пројекат.

Представници америчких власти су раније више пута изјављивали да намеравају да се супротставе реализацији „Северног тока 2“. Они су такође давали изјаве о могућности увођења санкција против учесника пројекта.