Служење војног рока, спас за Србију

16-10-2018 03:57:23 | | фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs |


У
последње време стално се истиче да нам је неопходна војска регрута. У спроведеној анкети, 74 одсто грађана Србије изјаснило се да поново треба увести обавезно служење војног рока. Професионална војска коју имамо у данашњим условима и датој ситуацији ни приближно није довољна да брани и одржава ред у земљи.

Страшне голготе и страдања наш народ доживљавао је кроз векове, па je насушна потреба да имамо јаку и организовану војску коју би чинили професионални војници и регрути, што чини хомогену целину савремене војске у држави.

Недавно су двојица наших генерала у пензији изјавила, a то је „Политика” писала, да нас у случају напада неће бранити ни НАТО ни било ко други. Ми сами морамо да се бранимо, a то можемо само ако имамо јаку војску. Србска традиција је да војник служи војску, то је обавеза и велика част.

Дан одласка у војску славио се, јер се током служења војног рока стиче знање и култура, постаје се добар домаћин, човек цењен у друштву и радо виђен као отац породице. Народ то тражи ради безбедности, а и наши генерали Милосав Симовић, командант копнене војске, и Милан Мојсиловић су за то да би обавезно требало служити војску.

На другој страни, министар одбране истиче како ми имамо јаку и жилаву војску, што је тачно, али је немамо довољно. Биће јака ако осим професионалаца будемо имали и кадровску војску. По општој процени и шест месеци на обавезном служењу у војсци било би довољно да се у обуци стекне основно знање.

Нико не зна и не може да предвиди шта носи дан а шта ноћ, да ли ће неко да нас нападне. Војска је та која би требало да буде спремна за одбрану у ратним условима. Изненађења су могућа, довољан је доказ бомбардовање 1999. године за које многи нису знали, па се главом без обзира од страха бежало на све стране.

Познате су ми ратне тешкоће и зато као непосредни учесник ратних збивања предлажем да се уведе обавезно служење у војсци

Добривоје Михајловић

дипл. правник, виши рез. официр за Политику