Русија и Турска одредиле границе демилитаризоване зоне у Идлибу

08-10-2018 08:51:20 | | фото: © РИА Новости / Михаил Алаеддин/ vostok.rs |


Русија и Турска одредиле су границе демилитаризоване зоне створене у сиријској провинцији Идлиб, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин у интервјуу за РИА Новости.


„Границе демилитаризоване зоне су већ дефинисане“, рекао је Вершињин.

Према његовим речима, „успостављени су врло добри контакти, сарадња и комуникација између турске и руске војске“.

„Они су се састали већ више пута након потписивања документа“, рекао је заменик министра.

Вершињин је додао да се меморандум Русије и Турске о Идлибу спроводи, атмосфера се променила набоље и политички процес је интензивиран.

„Постоји могућност не само да се смањи страдање људи у Сирији, првенствено у Идлибу, где терористи буквално контролишу сваки покрет цивилног становништва, стварајући им несносне услове. Али уопште је омогућено стварање услова за интензивирање политичког процеса“, истакао је он.

Заменик министра је навео да Москва сматра да је реално постизање повлачења тешког наоружања и одлазак радикалних група из Идлиба.

„Схватамо да су пред нама велики задаци, да се ради о конкретним стварима - повлачењу тешког наоружања из зона и одласку радикалних група. Мислим да је то могуће да се уради и да треба да се уради. То ће дати добар подстицај нашим напорима за смањење тензија у региону, да би људи почели да живе мирно“, нагласио је Вершињин.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут