Захарова: НАТО савез није свестан степена своје одговорности и опасности агресивне реторике

02-10-2018 07:16:50 | | фото: © РИА Новости / Александр Вильф/ vostok.rs |


Северноатлантски савез није свестан степена своје одговорности и опасности агресивне реторике, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментаришући речи сталног представника САД у НАТО-у Кеј Бејли Хачинсон о могућем обарању руских ракета.


„Стиче се утисак да људи који дају такве изјаве не схватају степен своје одговорности и опасности агресивне реторике. Ко је овластио ову даму да даје такве изјаве? Амерички народ? Да ли су просечни грађани Сједињених Америчких Држава у току да се такозване дипломате плаћене из њиховог џепа понашају агресивно и деструктивно? Лако је само разбијати и све редом рушити. Тешко је поправљати и обнављати. Америчкој дипломатији преостаје да пуно тога учини за опоравак од последица присутних грешака“, истакла је Захарова.

„Што се тиче суштине овог питања, наши војни експерти ће дати детаљан одговор“, додала је она.

Раније је Хачисонова изјавила да би Сједињене Америчке Државе у случају потребе могле да неутралишу руске ракете које се, по њиховом мишљењу, развијају у супротности са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Касније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да НАТО сматра да Русија крши одредбе Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, и да је позива на „транспарентност“. Министарство спољних послова Русије саопштило је да крстареће ракете копненог базирања 9М729 у потпуности одговарају обавезама Русије према Споразуму.