Осам најопаснијих вулкана у Русији

30-09-2018 12:25:37 | | Каримски вулкан - Камчатка , фото: Сергеј Фомин / Global Loo |


Ако планирате обилазак руског Далеког истока, добро пазите - ту се налазе неки од најопаснијих вулкана у земљи.

1.Шивелуч (полуострво Камчатка)

Улице насеља Кључи, само 47 километара од Шивелуча, биле су покривене црвеним пепелом после ерупције вулкана у лето 2013. године. Град је изгледао као савремена Помпеја (мада, на срећу, нико није повређен).

2. Безимјани (полуострво Камчатка)

Вулкан Безимјани (Безимени) буди се само сваких стотинак година, али када се то деси, очекују се катастрофалне последице. Када је експлодирао 1956. године, стуб пепела је достигао 35 километара висине и настао је кратер у облику коњске потковице пречника 1,3 километара.

3. Саричев (Курилска острва)

У прошлости су острво Матуа у различито доба користиле и руска и јапанска војска. На срећу, када је дошло до ерупције 2009. године, острво је већ било напуштено.

4. Кључевскаја Сопка (полуострво Камчатка)

Са висином од 4754 метра ово је највиши активан вулкан у Евроазији. До ерупције долази обично сваке четири или пет година, али научници упозоравају да је његова активност последњих година значајно повећана.

5. Каримски (полуострво Камчатка)

Када је из овог вулкана 1996. године покуљала лава, снажна површинска експлозија је збрисала сав дивљи живот у околини Каримског језера.

6. Ебеко (Курилска острва)

После ерупције вулкана Ебеко 1859. године многа северна Курилска острва била су покривена сумпорним испарењима. Као последица тога, локално становништво је патило од главобоља и мучнине.

7. Кизимен (полуострво Камчатка)

Када је Кизимен експлодирао 2009. године, силина ерупције била је тако јака да је пепео покрио већи део Кроноцког резервата (10 990 километара квадратних), који је један од најстаријих у Русији.

8. Синарка (Курилска острва)

Овај вулкан више не представља опасност, али 1872. године је избацио гомилу пепела и лаве и потпуно уништио оближње село локалног Аину народа.

Борис Јегоров, Russia beyond