РТ: „Манифестација хегемоније“: Кина осудила санкције САД због куповине руског оружја

22-09-2018 06:52:17 | | фото: © Pascal Rossignol/Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Кина је осудила покушаје САД-а, да је присиле да се повуче из споразума вредног више милијарди са Русијом о испоруци оружја, док је портпарол Министарства одбране Кине Ву Кјан је саопштио да Вашингтон нема "право да се меша" у пословању две суверене државе.

„Оружане снаге Кине изражавају своје крајње огорчење и одлучно неслагање, америчкој страни већ је упућен протест“, наводи се у саопштењу.

Коментари Министарства спољних послаова су уследили након што је амерички Стејт департмент увео санкције против кинеске државне агенције за набавку опреме и наоружања (ЕЕД), због својих "значајних трансакција" са руским извозником оружја "Рособоронекспортом".

"Приступ Сједињених Америчких Држава је очигледно кршење основних норми међународних односа, потпуна манифестација хегемоније и озбиљно кршење односа између две државе и њихове две војске", рекао је Ву у саопштењу које је објављено на сајту Министарства одбране Кине.

Поновивши захтев који је Министарство спољних послова упутило у петак, Ву је упозорио да ће се Вашингтон суочити са "последицама" ако одмах не укине санкције.


Кинеска компанија "ЕЕД" која се бави прометом оружја је додана на листу санкција уз 33 особе и ентитета из области војне индустрије. Кремљ је санкције назвао покушаје Сједињених Америчких Држава да избаце своје главне ривале са конкурентних тржишта наоружања.


Санкције САД-а према Кини су изазвали два велика уговора о наоружању договорених између Кине и Русије - споразум из 2017. године за 10 борбених авиона Су-35 и споразум из 2018. године о испоруци ПВО система С-400.


Како стоје ствари, Пекинг ће бити први купац С-400 који ће бити обухваћен америчким санкцијама због куповине ПВО система након неколико месеци неуспеха од стране Вашингтона да убеди савезнике да одустану од сличних послова.


Чланица НАТО-а Турска редовно одбија да се придржава америчких захтева да одустане од куповине ПВО система С-400. Такође, Индија, дугогодишњи купац совјетске војне опреме, а где желе да доминирају западне војне фирме, такође је одбила да одбаци уговор о испоруци ПВО система С-400, упркос што би то могло довести до санкција.


Чак и тржишта на којима доминирају САД гледају више на опрему из Русије, а Саудијска Арабија и Катар такође размишљају о куповини ових система.


Говорећи за руске медије ове недеље, амбасадор Саудијске Арабије Раид бин Калид Кримли је рекао: "Надам се да нам нико неће наметнути санкције", након што је најавио да су Москва и Ријад разговарали о техничким детаљима око испоруке ових система.