РТ: „Слобода пловидбе није слобода за инвазију и кршење суверенитета“ - Кина

22-09-2018 01:45:15 | | фото: © Todd Cichonowicz / US Navy photo / Reuters / RT/ vo |


Пекинг "негује" принцип слободе пловидбе, али неће остати у стању мировања јер га западне силе користе као изговор да покажу своју "војну моћ" и "стварање невоља" у Јужном кинеском мору, изјавио је амбасадор Кине у Великој Британији
Лиу Ксиаоминг.

"
Изгледа да неке велике земље изван региона не цене мир и спокој у Јужном кинеском мору. Послали су војне бродове и авионе све до Јужног кинеског мора како би створиле проблеме", рекао је амбасадор Кине.


Он је нагласио да Кина нема проблема са слободом пловидбе и да заправо "негује" принцип који омогућава "стотинама хиљада" бродова да плови кроз спорне воде, једне од највећих светских трговачких артерија. Како је навео, Пекинг је само забринут када амерички бродови и бродови њихових савезника безобразно крше територијалне воде Кине (ланац спорних острва), а на којима Кина гради војну инфраструктуру како би заштитила своје територијалне претензије.

"Под изговором тзв. `Слободе пловидбе`, игнорисали су огромну морску трасу и изабрали да плове у суседним водама кинеских острва и гребена како би показали своју војну моћ ", рекао је амбасадор, називајући такве акције "озбиљним повредама кинеског суверенитета и претње безбедности, као и миру и стабилности региона".

"Слобода пловидбе није дозвола за било шта. Слобода пловидбе није слобода да вршите инвазију на територијалне воде друге земље и кршите суверенитет друге државе. Таква слобода мора бити заустављена. Иначе, Јужно кинеско море никада неће бити мирно", упозорио је кинески изасланик.

Јужно-кинеско море, богато ресурсима, предмет је сукоба и претензија од стране неколико земаља, укључујући Кину, Вијетнам, Филипине, Индонезију, Малезију и Брунеје. САД шаљу своје бродове и авионе како би спроведиле патролне мисије у спорној области, што је више пута изазивало оштре протесте Пекинга.

Амерички савезници, односно Велика Британија и Јапан, такође су узнемирили Кину демонстрирањем силе у спорним водама. Тако су и прошле недеље, поморске снаге Јапана одржале вежбе у овом региону, уз учешће разарача. Почетком септембра, Пекинг је такође послао фрегате и два хеликоптера како би прати британски брод кроз Јужно кинеско море.