Москва позива Вашингтон да конструктивно одговори на потезе Пјонгјанга

20-09-2018 08:50:13 | | фото: © РИА Новости / Александр Вильф/ vostok.rs |


Москва позива Вашингтон да конструктивно одговори на обавезу Северне Кореје да демонтира полигон у Тончану и затвори нуклеарне објекте у Јонбјону конструктивним потезима, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.


"Позивамо Вашингтон да одговори на обавезу Северне Кореје да демонтира полигон у Тончану и затвори нуклеарне објекте у Јонбјону конструктивним потезима, у складу са заједничким саопштењем америчког и севернокорејског лидера од 12. јуна ове године", наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Москва, како је наведено, жали због тога што су САД у вези са санкцијама Пјонгјангу интезивирале покушаје да контролишу Савет безбедности Уједињених нација и његов Комитет за Северну Кореју.

У уторак и среду у Пјонгјангу је одржан међукорејски самит. То је већ трећи сусрет корејских лидера Мун Џае Ина и Ким Џонг Уна ове године, а на њему је потписано заједничко саопштење. Споразум у војној области потписали су министри одбране Јужне и Северне Кореје.

Према тексту заједничког саопштења, Северна Кореја је обећала да ће затворити свој ракетни полигон у Тончану и потпуно демонтирати нуклеарне објекте у Јонбјону.