Налазите се на страници > Почетна > Блог > Прекинути са одвајањима

Прекинути са одвајањима

17-09-2018 12:49:29 | | Мило Ђукановић и Александар Вучић / Фото Архива "Новости"/ |

Од сусрета Вучић - Ђукановић наши сународници очекују да се поправи њихов незавидни положај. Забринути због егзистенције, не могу да се запосле, па одлазе из земље


Срби као аутохтони народ у Црној Гори су грађани другог реда. То често последњих година истичу представници тог народа - црквени великодстојници, интелектуалци, политичари, али и обични грађани. Прогон Цркве и свештенства, кришом отварање врата неканонској ЦПЦ, довођење србског језика којим говори већински народ у категорију другоразредног, потискивање ћирилице. Затим, историјски догађаји у којима су заједничке победе некада славиле војске Црне Горе и Србије, а од њих се дистанцира данашња званична Подгорица. Обележавање века од одржавања Подгоричке скупштине и уједињење двеју братских државе у заједницу осталих јужнословенских народа, само су део проблема који деле православни народ у некадашњој "србској Спарти", пишу
Новости.


Уз то, брига расте и због егзистенцијалних проблема, немогућности да се Срби запосле у државним и приватним фирмама, због чега многи тешка срца одлучују да напусте огњишта и крену трбухом за крухом у бели свет. Посебно је велики одлив умних кадорва, интелектуалне елите и младих који би радо остали да своја знања и умећа валоризују у Црној Гори.

Међутим, председник Црне Горе и лидер владајућег ДПС Мило Ђукановић ових дана је саопштио да Срби у тој земљи нису угрожени.

- Једини који се томе опиру су лидери просрбских партија у Црној Гори, који мало-мало па иницирају поновно прекрајање Устава, како би држава Црна Гора постала држава србског и црногорског народа и како би србски и црногорски језик били једнаки или равноправни у црногорском уставу - казао је Ђукановић за јавни сервис.

Да би се решили нагомилани проблеми, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће председнику Црне Горе упутити позив да дође у Београд.

- Ми из Нове српске демократије сматрамо да је евентуална посета Мила Ђукановића председнику Србије, уколико прихвати позив који је Александар Вучић најавио да ће упутити, добра прилика да председник Србије у том разговору истакне све оне неупитне чињенице о дискриминацији србског народа у Црној Гори које су му наши представници саопштили на састанцима које смо скоро имали - саопштили су из НСД.

Поручују да од Вучића очекују да Ђукановићу скрене пажњу на то и заузме се да се положај србског народа у ЦГ поправи.

- Познато је да су раније најзначајније адресе у Србији имале игнорантски однос према незавидном положају у ком се србски народ у Црној Гори налази. Чак им је Ђукановић био ближи и имали су са њим пријатељски однос, и поред чињенице да ради све како би Срби у ЦГ нестали. Имамо разлога да очекујемо да ће сада ситуација бити другачија и да ће председник Србије у тим односима као један од приоритета ставити положај Срба у Црној Гори и његово поправљање - поручили су из Нове српске демократије.

ДУХОВНА ОБНОВА

Упркос свим недаћама у Црној Гори, духовни живот цвета, а народ је чврсто у вери. Откако је пре скоро три деценије у Црну Гору дошао митрополит Амфилохије, почиње велика духовна обнова, која је свој видљиви израз добијала и у обнови храмова и манастира, па чак и оних који су порушени од Турака. Обновљено је око 600 светиња. Црна Гора је почетком деведесетих спала на десетак парохијских свештеника, а данас нема села које нема свог пароха.

ЗАНЕМАРЕНИ

У Црној Гори бројност Срба је око 30 одсто, али је њихова заступљеност у државним институцијама минорна и креће се једва седам процената. Иако је србски већински језик, којим говори око 70 одсто грађана, службени је црногорски (око 35 одсто). Србска православна црква је институција којој се у Црној Гори највише верује, а најмање неканонској групи окупљеној око расколника Мираша Дедејића.

В.Кадић, Новости