РТ: У Идлиб-у је другачије? За САД „хуманитарне“ бриге надмашују искорењивање терориста

16-09-2018 09:19:02 | | фото: © Khalil Ashawi / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Док је постојање последњег упориште терориста "Ал-Каиде" у Сирији пред елиминицајом, САД су одједном забринуте због цивила који би се могли наћи у унакрсној ватри, при чемучак и америчка војска одбацује своја правила ангажовања.

Наводећи хуманитарне проблеме, Вашингтон је сада дао до знања да би чак и конвенционални напад на Идлиб, а који је Москва одредила као "терористичко гнездо", могао резултирати војном акцијом од стране САД и њихових савезника. Такође, израелска војска се наводно спрема да покрене напад да ослободи северозападну покрајину од џихадиста.

Изгледа да је Идлиб другачији - америчка војска је увек налазила начине да оправда своје антитерористичке операције - чак и у градским подручјима. Заправо, као што је рекао Николас Дејвис, аутор књиге "Крв на нашим рукама: америчка инвазија и уништење Ирака", америчка војска наставља да одбацује своја правила ангажовања, тако да њене кампање бомбардовања не пређу у било какву
прекомерну бирократију или поштовање правила.

"Обамина администрација је већ напустила правила ангажовања у рату против `Исламске државе` у Сирији и Ираку, дозвољавањем убијања више хиљада цивила у кампањи бомбардовања коју су Сједињене Државе водиле", рекао је Дејвис.

"Они су употребили преко 100.000 бомби и пројектила да би уништили градове као што су Рака и Мосул. Председник Трамп је одобрио такву врсту ангажовања и даље."


Игор Жданов са РТ- а разматра како се амерички приступ у борби против тероризма разликује у зависности од региона - или мотива.



Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут