Москва упозорила САД и њихове савезнике да не чине „нове опасне кораке“ у Сирији

12-09-2018 06:03:31 | | фото: © ТАСС/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије упозорава САД и њихове савезнике да не чине „нове опасне кораке“ у Сирији, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Шестог септембра на иницијативу САД била је сазвана отворена седница СБ УН о сиријском „хемијском досијеу“. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја се обратио америчким колегама са молбом да објави списак циљева у Сирији које је Пентагон одредио за могући ракетни напад, пошто они, према његовом мишљењу, имају везе са чувањем и производњом тих хемикалија. Осим тога, Русија је позвала САД да предају те информације ОЗХО како би њени експерти извршили инспекцију у објектима која у Вашингтону изазивају забринутост.


„Прошло је већ недељу дана, а ми знамо да још нису стигли никакви захтеви и никакве информације ОЗХО, што још једном показује праве намере западне ’тројке‘ (САД, Француска, Велика Британија), које су противзаконите. Упозоравамо САД и њихове савезнике да не предузимају нове опасне кораке“, наводи се у саопштењу Захарове на сајту Министарства иностраних послова Русије.

Руски центар за помирење зараћених страна у Сирији саопштио је да је, према информацијама становника Идлиба, тамо почело снимање намештене провокације наводне примене хемијског оружја од стране сиријске војске.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут