Москва: Све оптужбе поводом „случаја Скрипаљ“ потпуно измонтиране

08-09-2018 11:05:57 | | фото: © Геннадий Хамельянин/ТАСС/ vostok.rs |


Све оптужбе против Москве поводом „случаја Скрипаљ“ потпуно су измонтиране, а Лондон нема ништа на чему би засновао своје тврдње, објавило је Министарство иностраних послова Русије поводом заједничког саопштења низа западних земаља у вези с инцидентом у Солсберију.


Раније је прес-служба Владе Немачке издала саопштење у којем је наведено да су Француска, Немачка, САД, Канада и Велика Британија предузеле заједничке активности ради обустављања делатности Државне обавештајне управе Русије протеривањем агената након покушаја тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ у Солсберију.

„Русија је у више наврата и на разним нивоима саопштавала да нема никакве везе с оним што се догодило у Солсберију и Ејмсберију. Много пута смо британској страни предлагали да заједно истражујемо те инциденте. Негативна реакција на наше позиве за сарадњу и одбијање током више од пола године да нам се омогући приступ руским држављанима Сергеју и Јулији Скрипаљ, само појачава увереност да Лондон није пронашао ништа на чему би засновао своје тврдње. Све оптужбе против нас су потпуно измонтиране“, навело је Министарство иностраних послова Русије.

Земље Запада су, како је наведено у саопштењу, на повоцу Лондона и затварају очи пред чињеницом да не постоје сведоци у инцидентима у Солсберију и Ејмсберију.

„Преузели су лаж прикривену фразом ’готово сигурно‘, што представља нову варијацију фамозног британског ’врло вероватно‘ и спремно су затворили очи пред одсудством било каквих доказа о ономе што се заиста догодило у вези с коришћењем отровних супстанци у Великој Британији. Изругивање здравом разуму се на тај начин наставља“, наведено је у саопштењу.

Министарство је с разочарањем констатовало да поједини западни званичници, заробљени сопственим геополитичким амбицијама, не одустају од покушаја да од Русије направе лик непријатеља, распирујући у својим земљама русофобију.