Фомин: Маневри „Исток 2018“ нису усмерени против НАТО-а

07-09-2018 06:07:24 | | фото: © РИА Новости / Евгений Епанчинцев/ vostok.rs |


Предстојећи војни маневри „Исток 2018“, који ће бити највеће војне вежбе у Русији још од 1981. године, нису усмерени против НАТО-а, изјавио је заменик министра одбране Русије генерал-пуковник Александар Фомин иностраним војним аташеима.


„Без обзира на то што се маневри одржавају неколико хиљада километара од западних граница Русије, нажалост, управо у западним медијима се појављују спекулативни чланци у којима им се приписује агресиван притисак на државе НАТО-а и ЕУ“, констатовао је Фомин.

Генерал је уверио војне аташее у „потпуно и очигледно одсуство, како у ранијим, тако и у предстојећим маневрима Оружаних снага Русије, било каквих знакова који су усмерени против НАТО-а“.

„Током војних вежби руске јединице које играју улогу противника никад не користе униформе и оружје НАТО бораца, не формирају специјални контингент који говори енглеским језиком, како то често практикују колеге из Северноатлантске алијансе“, подсетио је Фомин на обичај НАТО-а да током војних вежби формира јединице условног противника чији припадници међу собом разговарају на руском језику.

Према његовим речима, Министарство одбране разуме осетљивост ове теме и зато је одлучило да „покаже великодушност и да се и даље држи ове политике“.

Како је раније најављено из Москве, у војним вежбама „Исток 2018“ учествоваће око 300.000 војника и 36.000 тенкова, оклопних возила и јединица друге војне технике.

Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, то су највеће војне вежбе након маневара „Запад 1981“, на којима је учествовало око 100.000 војника.