Шојгу: Заштита националних интереса Русије у Арктичком региону приоритет војске

01-09-2018 10:23:23 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Арктик је постао предмет територијалних, ресурсних и војно-стратешких интереса низа држава, што би могло довести до повећања потенцијала сукоба у овом региону, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на састанку колегијума Министарства.


„Заштита националних интереса Русије у Арктичком региону и његов активан развој и даље су приоритети за Оружане снаге. Данас је Арктик постао предмет територијалних, ресурсних и војно-стратешких интереса низа држава. То може довести до повећања конфликтног потенцијала у овом региону“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, данас се у северним ширинама не налазе само ледоломци Русије, већ и Јужне Кореје, Шведске, Немачке, САД и Кине.

Министар одбране је нагласио да, у циљу адекватног реаговања на постојеће и прогнозиране претње, Северна флота наставља да спроводи свеобухватни план Министарства одбране за развој потенцијала војних снага и трупа на Арктику за период до 2020. године.

„Пролетос су у њихов састав ушли ледоломац ’Иља Муромец‘ и брод за позадинску подршку ’Елбрус‘, а летос — фрегата ’Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков‘ и велики амфибијски брод ’Иван Грен‘. Завршавају се државна испитивања морског танкера ’Академик Пашин‘“, нагласио је руски министар.