РТ: Русија обуставља превоз америчких космонаута од априла 2019. године

31-08-2018 01:55:51 | | фото: © Aleksey Filippov / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Уговор Русије са НАСА-ом за превоз космонаута на Међународну космичку станицу (МКС) истиче у априлу следеће године, изјавио је потпредседник руске владе Јуриј Борисов.


Према садашњем уговору, амерички космонаути користе места у руском космичком броду "Сојуз" како би дошли до МКС-а и вратили се кући. САД су изгубиле своје капацитете за мисије космичких бродова након гашења програма "Спејс шатл" и требало да овај програм замене програмом "Спејсикс драгон".

Трошкови превоза на МКС варирају током година, док је НАСА плаћала око 81 милион долара по седишту ове године, у односу на најјефтинију цену од 21,8 милиона долара у 2007. и 2008. години.

Говорећи о извештају о стању у руској космичкој индустрији, Јуриј Борисов, који је одговоран за надгледање војних и космичких питања у кабинету, рекао је да ће се слетањем космичког брода "Сојуз-МС" у априлу следеће године "окончати испуњавање наше обавеза према уговору са НАСА-ом."

Прекид програма "Сејс шатл" је изгледао као мања неугодност у 2011. години, када су САД и Русија биле у релативно добрим условима. Међутим, данас, услед горких политичких санкција између две земље, чињеница је да се САД морају ослањати на Русију у неким аспектима свог истраживања космоа и то се сматра понижавајућим од стране неких у САД-у.

Покојни сенатор Џон Мекејн био је међу најгласнијим критичарима ситуације у којој САД плаћају милионе долара годишње у замену за космичке моторе и вожњу до МКС-а. Потпредседник Мајк Пенс прошле седмице је обећао да ће САД "врло брзо" бити у стању да шаљу људе у космос без помоћи Русије и да ће се вратити на Месец до 2024. године.