Лавров: Русија и Саудијска Арабија одлучне да се заједно борбе против тероризма и екстремизма

30-08-2018 07:09:41 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија и Саудијска Арабија су одлучне да се заједно борбе против тероризма и екстремизма, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


„Наше земље су одлучне да се бескомпромисно боре против тероризма у свим његовим облицима, посвећујући посебну пажњу искорењивању терористичке и екстремистичке идеологије“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Москва и Ријад су уједињени у ставу да актуелни потенцијал за сукоб у стратешки важном региону Блиског истока и Северне Африке има најнеповољнији утицај на регионалну и глобалну безбедност и стабилност.

Лавров је рекао и да Русија позива УН и њене институције да играју активнију улогу у стварању услова за повратак сиријских избеглица у своју домовину.

„Упознали смо наше колеге са напорима које улаже Русија у контакту са одговарајућим земљама региона, како би обезбедила неопходне услове за повратак избеглица и интерно расељених лица у њихова стална пребивалишта у Сирији“, навео је Лавров.

„Позивамо УН и све његове специјализоване институције да играју активнију улогу у стварању услова за такав повратак избеглица и расељених лица, укључујући модернизацију и обнављање социо-економске инфраструктуре“, додао је он.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут