Индија шаље своју прву космичку мисију са људском посадом 2022. године

29-08-2018 10:49:05 | | фото: © NASA / Alexander Gerst/ vostok.rs |


Индија очекује да ће потрошити мање од сто милијарди рупија, односно 1,43 милијарде долара, на своју прву космичку мисију с људском посадом, коју планира да пошаље до 2022. године, објавиле су данас индијске власти, уз наговештај да ће тај подухват вероватно бити јефтинији од сличних пројеката САД и Кине.
Индија негује репутацију космичке силе са не тако великим расходима на том плану, након што је 2014. године послала на Марс мисију без посаде, што ју је коштало 74 милиона долара, наводи Ројтерс.

То је, примећује британска агенција, мање у поређењу с буџетом холивудског филма „Гравитација“, чија је радња смештена у космосу или пак са сумом од 671 милиона долара, колико је америчка космичка агенција НАСА потрошила на своју мисију на Марс МАВЕН.

Индијска мисија с посадом, коју је овог месеца најавио премијер Нарендра Моди, а коју ће предводити Индијска организација за истраживање космоса (ИСРО), имаће за циљ слање трочлане посаде у свемир на пет до седам дана, бродом који ће бити постављен у ниску Земљину орбиту, саопштиле су индијске власти.

У мисији ће учествовати и приватне агенције, а ИСРО би могла да размотри и могућност сарадње с космичким агенцијама из „пријатељских земаља са напредним космичким програмима“, наводи се у саопштењу.

Танјуг