Лавров: Спекулације да Русија изградњом „Северног тока 2“ покушава да ослаби или подели Европу апсурдне

28-08-2018 08:44:27 | | фото: © Фото : Nord Stream 2/ vostok.rs |


Гасовод "Северни ток 2" је искључиво комерцијалне природе, а такође је дизајниран да подигне ниво позитивне енергетске међузависности између Русије и Европске Уније, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Према његовим речима, спекулације да Русија, изградњом гасовода, наводно покушава да ослаби или подели Европу, су апсурдне. Лавров је додао да Москва подржава ширење широке, равноправне сарадње широм европског континента заснованог на принципу једнаке и недељиве безбедности.


"Северни ток 2" је искључиво комерцијални. Пројекат је дизајниран за диверзификацију путева гаса и елиминисање ризика транзита. И на крају - да задовољи све већу потражњу европских економија за енергетским ресурсима и да ојача енергетску сигурност читавог европског континента", рекао је Лавров у интервјуу словачком листу "Правда".


"И, иначе, да се подигне ниво позитивне економске међузависности између Русије и Европске Уније, што је основа за међусобно корисне односе и стабилност на европском континенту", додао је Лавров.