То је стварни пакао: Како су Вијетнамци преживели хемијске нападе САД-а

27-08-2018 09:07:40 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Оружане снаге САД су 1960-тих година, спроводећи операцију "Ранч хенд", контаминирали диоксином (један од најтоксичнијих вештачких једињења)процената територије Јужног Вијетнама. Ово је најобимнија употреба хемијског оружја у историји. Званична сврха операције била је борба против партизана Вијетнама, али су цивили углавном настрадали. Било је пуно жртава. Они који су преживели тровање имали су неповратне промене у телу. Њихова деца су рођена са страшним аномалијама. Дописник РИА Новости Андерј Веселовсусрео се са Вијетнамцима који су преживели бомбардовање диоксином.

Хемијска помагала

Главно оружје америчког масовног уништења у том рату био је такозвани "Агент Оранж", који садржи најопаснији мутаген диоксин. Довожен је у наранџастим бачвама, па самим тим је и добио такав"Агент Оранж". Произвођач је "Монсанто" - сервис Министарства одбране САД-а. Данас је један од водећих произвођача семена за ГМО производе.

Амерички авион распршује "Агента Оранжа" над Јужним Вијетнамом. 1966 АП Пхото / Министарство одбране

"Оранж" је спалио џунгле у Јужном Вијетнаму, тако да партизани нису имали где да се сакрију.



За десет година Американци су испустили око 80 милиона литара "агента" из авиона, тровајући земљу и реке.



Код људи, диоксин узрокује метаболичке поремећаје, рак, сузбија и разбија имунолошки систем, доводећи до стања тзв. хемијског АИДС-а. Такође, катастрофално утиче на потомство.



Деца Вијетнамаца који су преживели хемијске нападе рађани су са деформисаним лобањама, без очију, носева или удова. У најбољем случају, дијагноза је деменција.

.

1 / 5
Реабилитационный центр для жертв Агента Оранж в Дананге.