Руски научници направили корак ка стварању апсолутно невидљивих материјала

27-08-2018 04:12:46 | | фото: © РИА Новости / Руслан Кривобок/ vostok.rs |


Међународна научна група, коју чине стручњаци Националног истраживачког технолошког универзитета "МИСиС" (Москва) и Политехничког универзитета у Торину, развила је модел новог тзв. метаматеријала који ће побољшати тачност наносензора у оптици и биомедицини тако што ће их прикривати од спољашњег зрачења. Резултати истраживања објављени су у престижном научном часопису "Научни извештаји" издавачке куће "Природа".

Развој модела нових метаматериалa, прикривање наносензора, изводи се у оквиру руско-италијанског пројекта "Анастасиа" (Advanced Non-radiating Architectures Scattering Tenuously And Sustaining Invisible Anapoles), чији је циљ да се моделира, а затим поново створи метаматериал који ће омогућити да се објекти учине невидљивим наносом у свим таласним дијапазонима, наводи се у саопштењу
"МИСиС-а".

Тренутно су научници широм света акумулирали искуство у стварању материјала и предмета који су невидљиви за врло уско подручје зрачења и прикривају предмете само под одређеним углом. Задатак који су поставили учесници пројекта "АНАСТАСИА" јесте да генерализују искуство стварања таквих структура и развију теорију којом ће бити могуће моделирати, а затим креирати метаматеријале који сакривају објекте из било којег угла и у широком диапазону.

Према речима руководиоца пројекта"АНАСТАСИА"из"МИСиСа", доцента Алексеја Башарина, у стварању метаматериала постоје перспективе примене у биомедицини.

"Постоји неколико случајева када је неопходно учинити да објекат не ступи у интеракцију са светлом - на пример, када се убризгавају лекови на нивоу наноцеви. Наш коначни циљ је стварање метамолекула у којем ће се појавити расцеп од објекта и његовог омотача, неутрализујући једни друге и чинећи објекат невидљивим у одговарајућем таласном опсегу ", рекао је Башарин.

Следећа фаза студије и експериментално креирање предложене структуре у лабораторији планирана је за јесен 2018. године.