РТ: ЕУ ради на стварању независног система плаћања од СВИФТ-а како би постигла финансијску независност од САД-а

27-08-2018 01:44:57 | | фото: © Milena Boniek / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Немачки министар спољних послова Хајко Мас је саопштио да је ЕУ започела рад на стварању система за пренос новца који ће бити независан од тренутно владајућег СВИФТ-а.

"То неће бити лако, али то смо већ започели", рекао је Мас на годишњој конференцији амбасадора у Берлину.

"Проучавамо предлоге за канале и системе плаћања, независне од СВИФТ-а, и за стварање Европског монетарног фонда."

Мас је такође најавио планове за стварање нове спољнополитичке стратегије према САД-у.

"Крајње је време да поново преиспитамо Трансатлантско партнерство - рационално, критично, па чак и самокритично", рекао је Мас.

Прошле недеље, Мас је позвао на јачање суверенитета ЕУ стварањем канала за плаћање који су независни од Сједињених Држава, успостављајући "Европски монетарни фонд".



Намера да се створи властити систем је повезана са недавним повлачењем Вашингтона из нуклеарног споразума са ​​Ираном и поновним наметањем економских санкција против Исламске Републике. Како Брисел остаје посвећен споразуму који је потписан 2015. године између Техерана и светских сила, ЕУ је морала да примени тзв. Статут блокаде како би заштитила европска предузећа која послују у Ирану од санкција Сједињених Држава. Међутим, ова мера није успела да задржи главне европске компаније као што су "Тотал", "Маерск" и "Мерцедес" у Ирану, јер не могу да функционишу независно од међународног банкарског система у којем доминирају САД и међународна финансијска тржишта.

СВИФТ је финансијска мрежа која пружа прекограничне трансфере широм света. Основана је у Белгији, али њен одбор укључује руководиоце из америчких банака који су подложни савезним законом Сједињених Америчких Држава којим се омогућава администрацији да делује против банака и регулатора широм света.

У мају је гувернер Руске централне банке, Елвира Набиуљина, саопштила је да је Русија створила национални систем за пренос новца који би могао заштити банкарски сектор земље од потенцијалног одсуства услуга СВИФТ-а. Овај корак је изазван због бескрајних санкција против Русије које Вашингтон уводи од 2014. године из различитих разлога, укључујући присаједињење Крима Русији, наводно учешће у војном сукобу у Донбасу, наводном мешању у изборе у САД-у и наводно тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља у Великој Британији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут