Путин: Русија ће наставити да пружа помоћ Јужној Осетији

27-08-2018 09:34:11 | | Путин и Библов (председник Јужне Осетије), фото: © РИА Новос |


Русија ће наставити да пружа помоћ Јужној Осетији, укључујући и у питањима осигурања националне безбедности, наводи се у честитки руског председника Владимира Путина коју је прочитао амбасадор Русије у Јужној Осетији Марат Кулахметов на обележавању десете годишњице од када је Москва признала независности те републике.


„Русија са задовољством истиче успехе које је постигла Јужна Осетија у изградњи државних институција, као и у различитим сферама националног развоја. Намеравамо и даље да помажемо у решавању задатака које стоје пред Јужном Осетијом, укључујући и у сфери осигурања националне безбедности“, наводи се у тексту.

Путин је нагласио да је руско признање државног суверенитета Јужне Осетије тој републици отворило „широке перспективе за самосталан развој“. Председник је пожелео Јужној Осетији мир и процват.

После састанка председника Русије и Јужне Осетије, Владимира Путина и Анатолија Бибилова, биће разрађене инструкције које ће побољшати живот у републици, рекао је новинарима помоћник председника Русије, Владислав Сурков.

"Састанак који је претходног јутра одржан између два председника Владимира Путина и председника Јужне Осетије Анатолија Бибилова био је плодотворан и подудара са празником који славимо. Састанак је био пословне природе, а о његовим резултатима се разматрају веома озбиљне инструкције, што ће додатно побољшати квалитет живота Јужне Осетије", рекао је Сурков новинарима.

Како је рекао Сурков, од последњег пута када је био у Јужној Осетији, појавило се много нових грађевина и добро изграђених зграда. "Надам се да ће их бити још више", додао је он.

Јужну Осетију као независну државу, осим Русије, признале су и Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу, док је међународне организације попут УН и ОЕБС-а, као и земље Запада, сматрају делом Грузије.