Песков: Русија игра веома активну улогу у спасавању Сирије од међународног тероризма

22-08-2018 02:24:31 | | фото: Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Кремљ се не слаже са изјавом да се Русија „заглавила“ у Сирији и сматра да је политички некоректна, саопштио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Не слажемо се са овом тврдњом. Русија заиста игра веома активну улогу у спасавању Сирије од међународног тероризма, од ДАЕШ-а и других терористичких група, и у извођењу Сирије у политичке и дипломатске регулативе. Овде је заиста велика улога Русије. Русија такође активно доприноси повратку избеглица у Сирију и почетку процеса обнове земље. Тврдити да се Русија негде заглавила, није коректно“, рекао је Песков.

Он је нагласио да је посебно чудно слушати овакве изјаве од САД, јер се америчка војска такође налази у Сирији.

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон изјавио да се Русија „заглавила“ у Сирији и тражи још неког ко би могао да финансира њену послератну обнову, наглашавајући да то даје Вашингтону инструменте за преговоре са Москвом.

Песков је навео и да Русија и Сједињене Америчке Државе треба да опипају тачке додира и схвате да ли оне постоје.

„Што се тиче очекивања: питања је много и питања су озбиљна. Наставља се деградација билатералних односа и неопходно је наћи неке тачке за сарадњу, а такође и схватити да ли постоје такве тачке, да ли постоји жеља код наших колега“, коментарисао је Песков очекивања од састанка саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона и секретара руског Савета безбедности Николаја Патрушева.

Састанак Патрушева и Болтона биће одржан 23. августа у Женеви. Планирано је да се на састанку разговара о актуелним међународним темама и перспективама руско-америчког утицаја у области безбедности.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут