Пекинг: Верујемо да је Турска способна да превазиђе привремене економске потешкоће

18-08-2018 08:09:35 | | фото: © РИА Новости / Мария Чаплыгина/ vostok.rs |


Кина је пружила моралну подршку Турској поводом проблема с којима се суочава Анкара због кризе националне валуте и америчких санкција, поручивши да верује да ће земља превазићи „привремене“ економске потешкоће, што је први коментар Пекинга на ову тему.


Министарство спољних послова Кине је навело у кратком саопштењу да је регистровало „нови правац“ турске економије и њених спољних односа, преноси агенција Ројтерс.

„Турска је важна држава с тржиштем у успону, која стабилна и у развоју доприноси регионалном миру и стабилности“, додаје се у саопштењу Министарства.

„Кина верује да је Турска способна да превазиђе привремене економске потешкоће и нада се да релевантне стране могу да ублаже међусобне разлике кроз дијалог“, поручило је кинеско министарство, алудирајући на актуелне тензије између Турске и САД.

Државна новинска агенција Синхуа известила је прошлог месеца да је турски огранак кинеске државне Индустријске и комерцијалне банке (ИЦБЦ) потписао са Турском споразум о финансирању вредан 3,8 милијарди долара на форуму у Анкари, али није објавила никакве детаље.

Кина и Турска су развиле ближе везе након што су превазишле спор око третмана Ујгура, муслиманске мањине која говори турски језик, а која живи у западном делу Кине, у Синкјангу, додаје британска агенција.

Танјуг