Деструктивна политика Вашингтона може само да осујети помаке у решавању ситуације на Корејском полуострву

17-08-2018 11:26:29 | | фото: © Геннадий Хамельянин/ТАСС/ vostok.rs |


Деструктивна политика Вашингтона може само да осујети помаке у решавању ситуације у вези са Северном Корејом, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Деструктивна тактика САД, која се примењује изван оквира Савета безбедности Уједињених нација и његовог комитета за санкције, може само да осујети помаке у правцу решавања кризе, постигнуте у последње време. Долазимо до закључка да Вашингтон не схвата колико је опасна тврдоглава политика максималног притиска на Пјонгјанг“, наведено је у коментару Министарства.

САД су у списак за санкције због сарадње са Северном Корејом унеле и руску компанију „Профињет“ и њеног генералног директора Василија Колчанова.

На сајту Министарства финансија САД је саопштено да је та компанија најмање шест пута пружала лучке услуге севернокорејским бродовима, укључујући и оне који су под санкцијама.

Компанија је оптужена и за то да је наставила да нуди своје услуге бродовима под севернокорејском заставом након увођења санкција на испоручивање нафте Северној Кореји.

„Изазива жаљење што су санкције уведене у тренутку када је за решавање најсложенијег задатка денуклеаризације Корејског полуострва потребна чврста, заједничка међународна сарадња“, навело је Министарство иностраних послова Русије у свом коментару.

У саопштењу се додаје да колико год једностраних санкционих таласа иницирао Вашингтон, они нису легитимни.

„Акценат америчких политичара је на рестрикцијама — то је покушај да се прикрије њихова бескорисност“, наведено је у саопштењу.