Москва позвала ЕУ да врати сиријске избеглице кућама

16-08-2018 11:33:29 | | © Фото : SANA/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије позвало је руководство Европске Уније да врати сиријске избеглице кућама, изјавио је представник руског спољнополитичког ресора Николај Бурцев на заседању међуресорног штаба за повратак избеглица у Сирију.


„Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов је током састанка с европским комесаром за миграције, унутрашње послове и питања држављанства Димитрисом Аврамопулосом навео да би прихватање руске иницијативе за повратак сиријских избеглица у домовину објективно одговарало интересима ЕУ“, рекао је Бурцев.

Према његовим речима, из угла руске дипломатије повратак избеглица је у складу с интересима ЕУ како када је реч о имиџу, тако и на плану смањења политичког и финансијског терета повезаног с њиховим боравком не само у земљама ЕУ, него и у земљама које се граниче са Сиријом, пре свега у Турској.

„Чижов је, поред осталог, указао на то да коришћење средстава које је Европска комисија издвојила за прихватање те осетљиве категорије грађана Сирије може бити ефикасније у случају њиховог преусмеравања на подршку повратку у Сирију оних који то желе“, додао је Бурцев.

Дипломата је нагласио да, према подацима Уједињених нација, скоро 11 милиона Сиријаца и даље има статус избеглица, од чега су шест милиона избеглице у сопственој земљи.

Он је додао да би успешан повратак сиријских избеглица својим домовима послужио као кључни мотив за повећање поверења и катализатор за масовни повратак избеглица из иностранства.

Према подацима УН, организовани повратак избеглица домовима уз подршку власти сада се остварује само из Либана, док се избеглице из других земаља враћају у Сирију стихијски.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут