Русија се никад није мешала у унутрашње ствари Грчке

16-08-2018 11:32:12 | | фото: Здание МИД РФ © Геннадий Хамельянин / ТАСС/ vostok.rs |


Русија се никад није мешала у унутрашње ствари Грчке нити у њену спољну политику, Москва сматра увредљивим деградацију односа са Атином у години када се обележава јубилеј успостављања билатералних односа, изјавила је прес-секретарка МИП-а Русије Марија Захарова.


„Увек смо европским партнерима давали као пример пријатељски, отворени и садржајни карактер руско-грчких односа. Деградација наше сарадње у години када се обележава 190. годишњица успостављања дипломатских односа је жалосна. Тим пре, што је улога Русије у добијању грчке независности и државног суверенитета општепозната, као и улога Византије и грчких просветитеља у формирању руске идентичности“, рекла је Захарова.

„Русија се никад није мешала у унутрашње ствари Грчке, нити у њену спољну политику. И ако то сада желе да представе, то раде они који нису прави пријатељи Грчке“, нагласила је званична представница МИП-а Русије.

Захарова је додала да сарадња Русије и Турске није усмерена против треће земље.

„Као што смо више пута наглашавали на свим нивоима, Русија није пријатељ са неким да би била против неког другог, између осталог, руска сарадња — просто као пример, јер та теза се често избацивала у медијском простору — на пример са Турском није усмерена против треће земље“, изјавила је она на брифингу.

Подсетимо, Грчка је прошлог месеца оптужила Русију да је подривала националну безбедност и с тим у вези протерала двојицу дипломата.

Поред њих, још двојици запослених у руској Амбасади у Атини је забрањен улазак у Грчку.

Москва је одмах затим одбацила све оптужбе и обећала да ће предузети реципрочне мере, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио да је одлука Атине донета под снажним притиском „оних који желе све земље да убаце у такозвани антируски фронт“.