Суел: За нас је важна улога Русије у решавању проблема Корејског полуострва

16-08-2018 10:45:25 | | Пјонгјанг, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За Сеул је важна улога Русије у решавању проблема Корејског полуострва, изјавио је председник Комитета Националне скупштине Републике Кореје за међународно и национално уједињење Кан Сок Хо.


„Веома су важни америчко-севернокорејски преговори, за нас је такође важна улога земаља суседа Корејског полуострва, укључујући и учешће Русије у решавању питања у вези с Корејским полуострвом“, рекао је посланик након састанка с првим замеником председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Сергејом Кисљаком.

У јуну је у Сингапуру одржан први у историји самит САД и Северне Кореје, на којем су се састали председник САД Доналд Трамп и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Састанак шефова држава одржан је у хотелу „Капела“ на острву Сентоса недалеко од Сингапура. Након сусрета Трамп је изјавио да је потписао детаљан документ са Северном Корејом и нагласио да ће процес денуклеаризације Корејског полуострва почети веома брзо.

Ким Џонг Ун је рекао да је потписивање завршног документа с Трампом у Сингапуру нови старт у односима двеју земаља и обећао велике промене у будућности.

Према документу, САД су се обавезале да дају Северној Кореји гаранције безбедности, а Пјонгјанг је потврдио да је чврсто привржен потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.