Од сутра ограничења на увоз појединих воћних култура из Србије и БЈР Македоније због гљивица

15-08-2018 11:17:42 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Росељхознадзор је одложио увођење ограничења увоза воћних култура из Србије и БЈР Македоније за један дан, а снабдевање ће бити ограничено од 16. августа, наводи се у саопштењу.


Ограничења се односе на снабдевање производа из шифре 0809 номенклатуре роба за стране економске активности Евроазијске економске уније (ЕЕА) - свеже кајсије, трешње, вишње, брескве (укључујући нектарине) и шљиве. Прошлог петка Росселкхознадзор је објавио да ће забрана бити уведена 15. августа.


"Ову одлуку донела је служба у вези с открићем гљивица у производима који су увезени из тих земаља на територију Русије, како би се избегло њихово увожење на територију земље и дистрибуција", наводи се у саопштењу.

Ограничења ће бити на снази до пријема из Србије и БЈР Македоније, резултата званичних истрага по упутама Росељхознадзора.


"Производима испорученим пре 16. августа, 2018. неће бити дозвољено да се увезу у Руску Федерацију у случају позитивних резултата фитосанитарне контроле", додаје се у саопштењу.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да извоз воћа у Русију иде јако добро. Од почетка године извезено је 110.000 тона воћа у Русију, што вреди око 150 милиона евра, навео је министар Недимовић.

Министар пољопривреде је рекао да су руске колеге послале допис везан за рејонизацију, да би се утврдили простори у Србији у којима се гљивица појављује, да не би цела земља била под тим мерама.


Према Савезној управи царина Русије, увоз свеже кајсије, вишње, брескве и нектарине, шљиве и дивље шљиве у Русији је износио 448.462 хиљада тона у 2017. Увоз воћа из Србије износио је 56.744 хиљада тона (12,7% укупног увоза, трећа после Турске и Белорусије), из БЈР Македоније - 5,943 хиљада тона (1,3% увоза).