Захарова: Однос Русије према Косову је доследан и стриктан и не мења се због политичких конјуктура

13-08-2018 09:33:23 | | фото: © Станислав Красильников/ТАСС/ vostok.rs |


Говорећи о посети Србији, Марија Захарова је захвалила србском народу и руководству Србије на могућности да борави у нашј земљи.

"Одржане су консултације у МСП Србије, а имала сам могућност да видим вашу земљу стварно, не преко фотографије, на интернету, преко филмова, Кустурице, већ уживо", рекла је Захарова РТС.

Истакла је да је, знајући кроз шта је прошла Србија, била импресионирана колико је земља успела да преживи и да се ревитализује после тешких времена.


"Кад сам се нашла у Србији и јуче у Београду, Гучи и по читавом путу, не би ми пало на памет да је земља преживела рат", рекла је она.

Каже да је јуче доживела две емоције, са једне стране то је сећање на слике из деведесетих година и радост за Србе који живе сада пуним капацитетом и пуним животом, иако проблеми постоје.

Говорећи о односу Русије према Косову, о спекулацијама да су Путин и Трамп разговарали о подели Косова, Захарова је рекла да су то лажне вести да би супротставиле Србе и Русе.

"Оно што се тиче нашег става, он је традиционалан и доследан. У данашњем свету доследност је ретка ствар и са руске стране, руска спољна политика се придржава линије доследности", каже Захарова.

Према њеним речима, што се тиче Косова, и односа Русије према Косову, однос је доследан и стриктан став, он се не мења због политичких конјуктура.

Став је стриктан и траспарентан и он се гради из неколико елемената, објашњава Захарова.

"Прво то су међународне правне основе онога што се дешава на Косову. Постоји Резолуција СБ УН и ту резолуцију нико није укидао и она је на снази. Важећа је и оне земље које сада више од свих вичу о неопходности поштовања међународног права - оне морају да се сећају тога да Резолуција 1244 јесте на столу", каже она.

Како каже, други елеменат је поштовање суверенитета Србије и незавосности и унутрашњег србског законодавства.

"Бар када су све земље фокусиране на демократију и поштовање демократије, потребно је поштовати суверенитет и незавоисност Србије и законодавствоа Србије - то је други блок елемената на којем се гради наш став", рекла је Захарова.

Према њеним речима, трећи елеменат је разумевање интереса народа Србије и Србије као државе и у том смислу националног интереса народа.

"Из ове три компоненте се гради наш доследни став и можете да будете сигурни да се овај став неће променити", рекла је она.

Захарова је рекла да је један од елемената разумевање националних интереса народа Србије. Оно што ће бити прихватљиво за народ Србије везано за овакво питање, то ће бити са наше стране са поштовањем прихваћено, каже портпарол Министарства спољних послова Русије.

Према њеним речима, питање је шта ће бити корисно за народ Србије.

"Прошло је десет година од тренутка када су Косово отцепили од Србије. Више од 100 европских углавном западних земаља су признали га признали и помагали финансијски и политички 10 година", рекла је Захарова.

Како каже, од тих 100 држава десет су најбогатије на свету.

"Тамо су пумали велики новац и шта су добили - ништа није испало. Како је била црна рупа и остала је црна рупа, а раније су причали да је Србија крива за то што Косово тако лоше живи", истакла је Захарова.

"Немогуће је градити будућност на лажима, а тако је била грађена будућност Косова, на лажима, на кршењу међународног права, а онда ћете се сетити да је то била неправда џиновских размера који су покушали да шире наши амерички партнери када су рекли свету да су Косово одвојили на оносву референдума - ви знате да референдума није било, али сви сматрају да је то апсолутно законито. Немогуће је градити будућност на уштрб живота других", закључила је Захарова.