Лавров: Народе Русије и Грчке обједињују цивилизовани, духовни и културни корени

11-08-2018 01:20:38 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је да народе Русије и Грчке обједињују цивилизовани, духовни и културни корени, а многовековно пријатељство и симпатије чине чврсту основу за повећање сарадње у различитим областима.


Ова порука прочитана је на отварању добротворног фестивала хришћанске културе „Русија—Грчка“, који се одржава на острву Крф од 9. до 15. августа.

„Ове године наше земље обележавају два датума — 190 година дипломатских односа и 25 година од потписивања Споразума о пријатељству и сарадњи. Овај фестивал постао је добра традиција и одржава се у част светог покровитеља острва Крф — Спиридона Тримифунтског, који је исто тако веома поштован у Русији“, навео је Лавров.

Шеф руске дипломатије је додао и да ће фестивал наставити да се одржава и убудуће, што ће послужити да се додатно ојачају хуманитарно-културне везе између Русије и Грчке и резултирати ширењем контаката двеју нација.

Фестивал на Крфу се одржава трећи пут заредом, а овогодишњи се дешава усред ескалације тензија у дипломатским односима између Москве и Атине.

Раније је Грчка протерала двоје руских дипломата, а једном забранила улаз, на шта је Москва реципрочно одговорила.

Након тога, Атина је Москву назвала „пријатељем Турске по оружју“ и оценила да су реципрочне мере „осветничке“.

Данас је такође саопштено да Атина повлачи амбасадора из Москве.