СТО подржала Русију у кључним моментима спора са ЕУ о трећем енергетском пакету.

10-08-2018 07:20:39 | | / vostok.rs |


Министарство за економски развој Русије саопштило је да је Светска трговинска организација подржала Русију у кључним моментима спора са ЕУ о трећем енергетском пакету.


Између осталог, Организација је прогласила незаконитим ограничења испорука гаса из Русије по гасоводу Опал, укључујући 50 одсто коришћења његове снаге, као и норме ЕУ о продаји гаса на берзама и дискриминацију оператера гасно-транспортних мрежа, које се налазе под контролом странаца у Литванији, Мађарској и Хрватској. Притом, СТО није подржала жалбе Русије против захтева трећег енергетског пакета о одвајању производње и транспорта гаса.

Руска страна се жалила на шест блокова мера, укључујући захтеве трећег енергетског пакета и механизме њихове реализације од стране одређених држава — чланица ЕУ.

„Арбитражна група је признала незаконитим давање предности инфраструктурним пројектима и додељивање статуса „пројекта општег значаја“, у случају када се ради о испоруци гаса који не долази из Руске Федерације“, наводи се у саопштењу Министарства за економски развој.

Русија је 2014. године покренула тужбу пред СТО због примене ЕУ трећег енергетског пакета. У марту 2016. године била је окупљена група судија СТО која је разматрала тај случај.

Трећи енергетски пакет ЕУ предвиђа да компаније које експлоатишу гас не могу бити власници магистралних гасовода у региону. Ти услови су били препрека за изградњу, на пример, „Јужног тока“ који више није актуелан.