Пенс оптужио Русију и Кину за милитаризацију космоса

10-08-2018 11:45:14 | | фото: © NASA / Mike Deep/ vostok.rs |


Русија и Кина повећавају своје војне могућности у космосу, претварајући космички простор у театар за војна дејства. Сједињене Америчке Државе неће да заостају за њима, изјавио је у четвртак у Пентагону амерички потпредседник Мајкл Пенс.


„Оно што је некада било мирно и ненасељено, сада је многољудно и непријатељско“, рекао је Пенс. Према његовим речима, „данас друге земље као никада раније покушавају да наруше америчке системе у космосу и да осујете лидерство САД у космосу“.

„Русија и Кина воде крајње сложена испитивања у орбити, која могу да им омогуће да премештају своје сателите близу нашим, а то ствара нову опасност за наше космичке системе… Њихова дејства јасно сведоче о томе да су наши противници већ претворили космос у место за војна дејства, а САД се неће уплашити те опасности“, рекао је Пенс.

„Под руководством председника Трампа, штитићемо своју земљу и градити мирну будућност, како на Земљи тако и у космосу“, рекао је Пенс, нагласивши да „историја доказује да мир долази преко снаге“.

Министарство одбране САД је у четвртак представило извештај о пројекту формирања војно-космичких снага као шестог рода америчке војске.Председник САД Доналд Трамп наложио је раније да се војно-космичке јединице издвоје као посебан род америчке војске и да се у тој области оствари доминација. Према његовим речима, САД намеравају да постану лидер у космосу и не желе да „пузе“ за Русијом и Кином.Крајем јула је саопштено да ће Пентагон у наредним месецима почети да формира војно-космичке снаге.

У овом тренутку ниједна земља не поседује оружје у космосу, мада, према међународним споразумима, забрана размештања се тиче само оружја за масовно уништење.