Русија не може натерати Иран да напусти Сирију - амбасада РФ у Израелу

31-07-2018 12:25:42 | | фото: © РИА Новости / Михаил Алаеддин/ vostok.rs |


Русија не може натерати Иран да напусти Сирију где је његово присуство у складу са нормама међународног права и важно је за победу над тероризмом, рекао је руски амбасадор у Израелу Анатолиј Викторов у интервјуу Десетом каналу локалне телевизије, преносе РИА Новости.


Оптужујући Иран за жељу да створи непријатељску одскочну даску у близини својих источних граница, Израел тражи подршку Русије у борби против иранских снага у Сирији и њима блиских формација.

„Иранско присуство у Сирији је потпуно легитимно са тачке гледишта принципа и повеље УН. Можемо са нашим иранским партнерима да говоримо врло отворено, покушавајући да их убедимо да нешто ураде или не ураде“, рекао је амбасадор.

На питање да ли Русија може натерати Иран да напусти Сирију, он је одговорио: „Ми то не можемо“.

„Они играју врло важну улогу у нашим заједничким напорима за ликвидацију терориста у Сирији. Зато у овом тренутку ми сматрамо нереалним захтеве о истеривању било којих страних снага са територије Сирије“, додао је Викторов.

Дипломата је рекао да Русија не одобрава израелске нападе на територију Сирије, који се објашњавају потребом за пружање отпора учвршћивању Ирана. Амбасадор је додао: „Не можемо да диктирамо Израелу шта да ради. Русија не треба да даје Израелу слободу да ради било шта, нити да му забрањује да нешто уради“.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут