Москва: Нетрпељивост према алтернативним ставовима на Западу добија замах

31-07-2018 08:47:21 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


У извештају Парламента Велике Британије „Лажне вести“, који садржи поглавље о борби против „утицаја Русије у политичким кампањама“, конкретно телевизије РТ и агенције Спутњик, постоји тенденција да се уведе интернет цензура, саопштила је Амбасада Русије у Великој Британији.

„Не можемо да игноришемо ’хорор причу‘ коју воле наше западне колеге — ’медији под контролом Кремља‘, првенствено РТ и Спутњик, као и озлоглашене ’фабрике тролова‘. Нажалост, упркос свим традицијама слободе говора, у политичком естаблишменту и централним медијима на Западу, укључујући и у Великој Британији, нетрпељивост према алтернативним ставовима добија замах“, рекао је портпарол Амбасаде.

Према његовим речима, у извештају се „јасно прати тежња да се ’притисну сувише слободни‘ интернет медији и друштвене мреже“.

„Ставити их под контролу државе, укључујући и под контролу обавештајних служби. Заправо се ради о увођењу цензуре на интернету, ограничавању права читаоца да добије алтернативне информације под изговором заштите демократских вредности, а заправо интереса западног естаблишмента“, додала је Амбасада.

Документ је објавио Одбор Парламента Велике Британије за дигиталне технологије, културу, спорт и медије. Одбор је истакао „антиевропски став“ активности РТ и Спутњика, али није прецизирао у чему се конкретно он манифестује.