Москва: Вашингтон не намерава да одустаје од тенденција употребе силе у космосу

28-07-2018 10:06:12 | | фото: © Фото : Роскосмос/Олег Артемьев/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије скренулo је пажњу на нацрт војног буџета који је одобрио Представнички дом америчког Конгреса за 2019. годину и напомиње да овај документ потврђује тежњу Вашингтона за војном доминацијом у космосу.

„Ови напори представљају директну потврду да Вашингтон не намерава да одустаје од тенденција употребе силе у космосу, са чиме је наступала и претходна администрација“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.


Министарство је подсетило да су се „претходни покушаји Вашингтона да обезбеди себи доминацију у војној области увек завршавали растом међународних тензија и нових рунди трке у наоружању“.

Овакви поступци америчких законодаваца никако не доприносе конструктивности дијалога о стратешкој стабилности, као и стварању повољне атмосфере у оквиру процеса праћења дестабилизирајућег ефекта на стратешку стабилност и међународну безбедност“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Министарства се додаје да би оружани сукоб у космосу могао да има једнако погубан утицај од трке у наоружању.

„Оружани сукоб у космосу могао би да има ништа мање погубан утицај од трке у нуклеарном наоружању коју је Вашингтон покренуо средином прошлог века, а са чијим последицама цео свет и даље не може да изађе на крај“, истиче се у саопштењу.

Са своје стране, Москва даје предност коришћењу и истраживањукосмосау искључиво мирољубиве сврхе, додаје се у Министарству.

Представнички дом САД гласао је у четвртак за верзију буџета за одбрану од 716 милијарди долара коју је изгласао Сенат. Предлог закона сада мора да одобри см Сенат. Очекује се да ће га сенат одобрити наредне недеље, након чега ће документ доћи на потпис председнику Доналду Трампу.

Према овом документу, развој и имплементација „одрживе космичке сателитске архитектуре“ треба да буду завршени до 31. децембра 2022. године. Време распоређивања пресретача укосмосуније утврђено, али, према процени многих стручњака, може се радити о наредној деценији.

У овом тренутку ниједна земља нема оружје укосмосу, мада се, према међународним споразумима, забрана размештања односи само на оружје за масовно уништење.