РТ: Западна Европа или САД би могли покушати да нападну Русију попут Наполеона и Хитлера - Кустурица

25-07-2018 02:19:55 | | фото: © Sputnik/Egor Eremin/ vostok.rs |


Постоји сценарио у коме би Русија могла бити нападнута од стране западне Европе или САД, рекао је Емир Кустурица за РТ, истичући да су Наполеон и Адолф Хитлер то покушали једном, али да обојица нису успели.

"Западна Европа или Америка ће покушати учинити оно што је Наполеон покушао", нагласио је награђивани филмски режисер док је говорио о односима између Москве и Запада.

"Наполеон је отишао у Русију са 600.000 војника и вратио се са 30.000. Хитлер је такође поражен",додао је он.

Познати филмски редитељ дао је интервју за РТ током "Бољшои" фестивала у Дрвенграду. Он верује да ће за пет година постојати евроазијски континент који ће ујединити људе и учинити њиххове животе бољим, али само под једним условом - да не буде великих ратова.



"Уједињење евроазијског континента економски - не мора бити политички - би се на крају могло десити ... То ће бити неизбежан сценарио", нагласио је он. Он је додао да ће Исток и Запад бити јединственији и да ће моћи "производити робу" унутар Евроазије.

Свет сведочи о "уништењу Европе"

Кустурица сматра да је "вештачки свет" који креирају медији и "европска елита" у процесу "деградирања".

"Имамо Немачку која је на врхунцу економског успеха, али имамо кризу миграната која се увози споља", рекао је он, наглашавајући да сматра да је мигрант "на одређеном нивоу" и да се не противи миграцији као феномену.


"Цела Европа је подељена", рекао је он, истичући да тражиоци азила неће ићи у Саудијску Арабију, "једну од најбогатијих земаља на свету", већ у Немачку.


"Да ли се они [мигранти] управљају тиме да униште Европу и размене крв Европе како не би имали националне државе, или да имају регионе у којима религија и култура неће бити важни?", запитао се он.

Према речима србског режисера, свет је тренутно сведок "уништавања Европе". Он наглашава да "политичка елита" производи "кризу" на Блиском истоку, "стварајући ратове" и доводећи мигранте у Европу. Они који раде на овој "деградацији" само "започињу ратове и отварају врата хаоса", објашњава Кустурица.

Европа тренутно доживљава најгору избегличку кризу од Другог светског рата. Број тражилаца азила у ЕУ је прошле године достигао 650.000, према статистичким подацима Еуростата. Захтеви су углавном од грађана Сирије, Нигерије и Авганистана. Немачка, Италија, Француска, Грчка, Шпанија и Велика Британија су најтраженије земље према подацима.


КАТЕГОРИЈЕ