„Бели шлемови“ евакуисани из Сирије јер су у потпуности компромитовани

23-07-2018 07:03:36 | | / vostok.rs |


Чланови организације „Бели шлемови“ евакуисани су из Сирије јер су у потпуности компромитовани, сматра директор руског Института за стратешка планирања Александар Гусев.


Експерт је навео да израелска евакуација „Белих шлемова“ говори да су они „испунили свој задатак“.

„Зашто баш Израел? То је држава коју финансијски и политички подржава крупни капитал са Запада. Осим тога, ту је и територијална близина. Јасно је да израелска обавештајна служба контролише пространу територију Сирије и њој је лакше да изведе евакуацију чланова те организације“, објаснио је Гусев.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је саопштио да је наложио да се изведе евакуација на захтев лидера САД и Канаде, Доналда Трампа и Џастина Трудоа.

Раније је саопштено да је Израел евакуисао скоро 800 припадника и чланова породице „Белих шлемова“ од југозапада Сирије до Јордана.

Волонтерска група „Бели шлемови“ сматра себе невладином организацијом која има за циљ заштиту сиријских цивила. Међутим, председник Сирије Башар ел Асад сматра да је ова група повезана са терористичком организацијом Ал Каида.

Москва и Дамаск оптужили су „Беле шлемове“ да су помагали у инсценирању хемијског напада на Думу у Источној Гути 7. априла, што је недељу дана касније подстакло Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и Француску да лансирају више од сто ракета на више циљева у Сирији.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут