Руска полиција спремна да сарађује са Великом Британијом у инциденту у Солсберију

20-07-2018 07:48:58 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије потврдила је да је спремна да руска полиција сарађује са Великом Британијом у инциденту у Солсберију.

„Још једном позивамо званични Лондон да истрагу спроведе транспарентно, што би омогућило да се избегне ширење гласина и цурења која доводе у заблуду британску и светску јавност. Потврђујемо спремност руске полиције, чији захтеви за правном помоћи и даље остају без одговара, да почне да сарађује са британском страном“, изјавио је новинарима портпарол амбасаде.

Британска влада почиње да схвата да нису могућа „бескрајна ширења непроверених верзија“ инцидента у Солсберију без доказа, рекао је портпарол.

„Упознали смо се са саопштењем агенције АП, према којем је истрага наводно идентификовала особе које су отровале Сергеја и Јулију Скрипаљ на основу снимака камера за надзор и проучавања списка путника који су улазили и излазили из Велике Британије у том периоду“, рекао је он.

Портпарол је истакао да је процену ових извештаја дао заменик британског министра унутрашњих послова за безбедност Бен Валис, а „сврстао га је у категорију непоузданих информација и спекулација“.

„Основни разлог да заменик министра и Скотланд јард морају да демантују таква саопштења је што је у марту британско политичко руководство пожурило са изношењем неоснованих оптужби против Русије, уместо да је сачекало резултате истраге“, додао је он.

Раније су британски медији саопштили да британска полиција сматра да је бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију отровало неколико људи и да су у то учествовали људи из Русије. Такође је саопштено да је истрага користила снимке са камера за надзор и податке о онима који су у то време ушли у земљу.

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија, што је изазвало велики међународни скандал. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија, што Москва категорички негира.

Руска страна је више пута затражила да јој се дозволи приступ истрази и отрованим грађанима. Британске власти су игнорисале све захтеве.

Бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон је, оптужујући Русију, „доказе“ о њеној кривици прогласио „запањујућим“. Међутим, оптужбе су се показале неистинитим: директор тајне лабораторије британског Министарства одбране изјавио је да стручњаци нису успели да утврде порекло супстанце којом су, како тврди британска страна, отровани Скрипаљеви.