Путин: Пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“ искључиво комерцијалне природе

19-07-2018 03:21:03 | | фото: © North stream/ vostok.rs |


Пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“ је искључиво комерцијалне природе и нема никакву политичку тежину, рекао је Путин.

„Десетинама година се већ формира заједничка транспортна енергетска инфраструктура. Нагласићу, сви и пројекти који се реализују са Европом, укључујући и ’Северни ток 2‘, искључиво су комерцијалне природе, без икакве политичке позадине“, истакао је руски председник.

Упркос томе, економске везе, како је рекао, у свету постају објекат политизације и све чешће се могу видети примери протекционизма када је реч о конкурентности тржишта.

„Стога, руска спољна политика мора да буде још више економски оријентисана и рационална. Русија не само да мора да уђе међу пет највећих светских економских сила, већ и да осигура животни стандард грађана Руске Федерације користећи све расположиве спољнополитичке могућности“, истакао је он.

Да би се то постигло, потребно је освајати нова тржишта, повећати извоз, али и омогућити приступ новим технологијама и инвестицијама како би руске компаније у иностранству могле да обављају своју делатност без икаквих препрека.