„Нафтогаз“ ће наставити са принудном наплатом према „Гаспрому“

18-07-2018 03:04:09 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


„Нафтогас" ће наставити да спроводи принудну напалту дугс од "Гаспрома" према одлуци Стокхолмског арбитражног суда, изјавио је комерцијални директор украјинске компаније Јуриј Витренко.

"Ми ћемо инсистирати на примени европских правила која представљају праву равнотежу у односу", написао је он на фејсбуку.




Према његовим речима, "Нафтогас" ће наставити да принудно наплаћује 2,6 милијарди долара одлуком претходне арбитраже. Поред тога, "Нафтогас" је покренуо нови процес којим се захтева "компензација за мање тарифе" за фискалну 2018-2019. годину у висини од 11,6 милијарди долара, преноси РТ.


Раније је министар спољних послова Украјине Павел Климкин одбацио могућност вансудског решавања спора између "Нафтогаса" и "Гаспрома".

Јуче су представници "Гаспрома" саопштили да је компанија спремна да продужи или направи нови уговор о транзиту гаса преко Украјине, али под условом да сви спорови морају бити решени.

Раније је председник Путин на прес конференцији са Доналдом Трампом, такође саопштио да је могуће продужење уговора или нови уз услов да сви постојећи спорови морају бити решени.