Златне матрјошке фестивала „Бољшој“ у престоницама Русије и Србије

18-07-2018 01:23:27 | | / vostok.rs |


На Мећавнику је завршен Шести фестивал руске музике „Бољшој“ који је организоваосрбски режисер Емир Кустурица уз подршку компаније „Гаспром њефт“. По први пут усвојој историји фестивал је трајао четири дана. За главне награде борило се 60такмичара из Србије, Републике Српске и Русије.

Међу учесницима у групи узраста од 13 до 17 година најбоља је била виолинисткињаЈана Јаковљевић из Београда, сребрна матрјошка је додељена виолончелисткињи СариЧано из Љубљане, а бронзу је добио кларинетиста Артјом Бондар из Мегиона.



Главна награда у категорији узраста од 18-25 година припала је пијанисткињи
Јелизавети Карауловој из Москве. Сребрном матрјошком награђена је пијанисткињаИвана Демјанов из Новог Сада. Бронзану матрјошку добила је мецосопран ПолинаШароварова из Омска.

Почасни гост и најсјајнија звезда фестивала био је пијаниста, виртуоз, народни уметник
Русије Денис Мацујев, који је извео Други концерт за клавир Рахмањинова и свитуГершвина „Плава рапсодија“ у пратњи симфонијског оркестра „Бољшој“. Музичара су

три пута враћали на сцену уз бурне овације.

„Учествовао сам у организацији многих фестивала и могу да кажем да у Мећавникуживи потпуно невероватна прича под називом љубав према својој земљи, својимљудима и према музици. Овде је атмосфера узаврела у духу Кустурице, то је вртлогстрасти, у позитивном смислу те речи. Када сам изашао на сцену, у првој секунди самосетио каква је овде публика која разуме и прихвата. Ми можемо да се поносимо тиме,што се у последњих 20 година појавила генерација која је васпитана да посећује такве
концерте. На овом фестивалу ми откривамо имена која ће у блиској будућностипрослављати нашу велику руску извођачку школу“, рекао је Денис Мацујев.




Србски виолиниста Немања Радуловић, чији је наступ отворио фестивал, нагласио је
његову невероватно пријатну и опуштену атмосферу и назвао младе извођаче„инспиративним талентима“.

„Они морају да сачувају бодрост, да увек буду гладни
музике, да проширују свој репертоар, да осете страст према креативности“, рекао јеНемања Радуловић.

На вечерњим концертима фестивала такође су наступиле звезде класичне музике;виолинисти Јулиан Рахлин и Роман Симович, и виолончелиста Борис Андрианов сасимфонијским оркестром „Бољшој“. Украс фестивала је био наступ америчкоггитаристе Гари Лукаса који је озвучио неми филм Всеволода Пудовкина „Шаховска
грозница“.



У оквиру специјалног програма који се одржава већ другу годину под називом „Дијалогталената“ одржан је креативни двобој руских и србских музичара. Заједно са познатимпијанистом Јуријем Розумом, Русију је у њему представљала виолинисткиња,пијанисткиња и вокални извођач, лауреат међународних такмичења Марија Андрејева.Са српске стране у програму је учествовала виолинисткиња Јана Јаковљевић коју јепратио фински пијаниста Уки Оваскаинен.



По традицији, фестивал је затворен великим гала-концертом звезда светске класичнесцене.