Денис Мацујев, најбољи пијаниста света на „Бољшој“ фестивалу, уз подршку „Гаспром њефта“

17-07-2018 01:37:47 | | фото: © НИС/ vostok.rs |


На трећој вечери фестивала „Бољшој“, концерт је одржао Денис Мацујев, један од најбољих пијаниста данашњице. Публика је имала прилике да ужива у звуцима Рахмањиновљевог концерта за клавир и оркестар у це-молу, и Гершвиновом „Рапсодијом у плавом“, у пратњи Симфонијског оркестра Бољшој, под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера. Фестивал се шесту годину заредом одржава уз подршку компаније „Гаспром њефт“.



Након наступа чувеног Мацујева, који је одушевио публику и младе талентоване музичаре који учествују у такмичарском делу фестивала, на четвртом и последњем дану „Бољшој“ фестивала, наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић. Јулијан Рахлин је један од најпоштованијих виолиниста данашњице, али и свестрани музичар и диригент.

Јулијан Рахлин наступиће са секстетом оформљеним специјално за фестивал Бољшој којичине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и ДраганЂорђевић. После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извешће„Mузичке илустрације“ Свиридова и Концерт за виолину и оркестар, це мол, ЈоханесаБрамса.



Уједно, последње фестивалске вечери биће проглашени победници такмичарског дела Бољшој фестивала, који су се надметали у две старосне категорије од 13 - 17 година и 18 -
25 година, а долазе из Србије, Републике Српске и Руске Федерације. Најбољима ће бити

уручене главне награде фестивала - златна, сребрна и бронзана матрјошка.

Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.