Путин симболично предао лопту Катару

15-07-2018 10:17:45 | | фото: ТАСС/Михаил Метцель/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин учествовао је у церемонији симболичне предаје домаћинства Катару за одржавање следећег Светског првенства у фудбалу.


Свечаност је одржана у Кремљу и њој су присуствовали и емир Катара Тамим бин Хамад ел Тани и председник Међународне федерације фудбалских асоцијација (ФИФА) Ђани Инфантино.

Путин је поздравио госта из Катара и као штафету му предао фудбалску лопту. Лопта ће се касније користити на финалној утакмици Светског првенства 2018. године између репрезентација Француске и Хрватске.

„Светско првенство у Русији се завршава. Ми се поносимо на оно што смо успели да урадимо за љубитеље овог дивног спорта. И ми сами, цела земља, уживали смо у дружењу са фудбалом, светом фудбала, са навијачима који су из целог света дошли код нас“, рекао је Путин.

Он је изразио увереност да ће Доха успети да одржи Мундијал на једнако високом нивоу као и Русија.

„Уверен сам да ће наши пријатељи из Катара успети да организују Светско првенство у фудбалу на једнако високом нивоу. Наравно, спремни смо да поделимо своје искуство које смо стекли током одржавања Светског првенства ове године са нашим пријатељима у Катару“, додао је Путин.

Он је нагласио да ће све бити учињено како би „фудбал могао да испуни своју изузетну хуманистичку мисију — да уједињује људе“.

Потом су Путин и Ел Тани отишли како би разговарали о билатералним односима између Русије и Катара.

Председник ФИФА је признао да се заљубио у Русију током Светског првенства.

„Данас сам срећан човек. Изузетно је важно што смо данас успели да се окупимо у Кремљу да предамо лопту од земље организатора Светског првенства 2018. у земљу-домаћина Светског првенства 2022. Што се мене тиче, могу да кажем да смо се сви заљубили у Русију. И апсолутно сам уверен да ћемо се за четири године исто тако заљубити у Катар“, рекао је Инфантино на свечаности у Кремљу.

„Фудбал је страст, емоције, љубав, породица и јединство. Све ово смо искусили овде и све ово ћемо предати Катару. Сигуран сам да ћемо сви ову позитивну енергију коју видимо овде, видети за четири године у Катару“, истакао је председник ФИФА.