Захарова: Ширење НАТО-а продубљује линије које деле и појачава напетост у Европи

13-07-2018 12:32:37 | | / vostok.rs |


Тежња НАТО-а да се механички прошири по Европи не може да учврсти безбедност, а форсирано увлачење БЈРМакедоније у тај војни блок само потврђује да је „политика отворених врата“ постала самој себи циљ, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


„У пракси Алијанса обнавља атмосферу епохе блоковске конфронтације, у којој се, изгледа, осећа много комфорније него у условима једнополарног светског поретка. Тиме је условљена и тежња блока да се механички шири. Та тежња не учвршћује ничију безбедност, то је очигледно, него само продубљује линије које деле и појачава напетост у Европи. Форсирано увлачење БЈРМакедоније у НАТО само потврђује да се 'политика отворених врата' претворила у циљ сам по себи, односно у инструмент за освајање геополитичког простора. Реч је, заправо, само о једном – о постизању војне предности“, рекла је Захарова.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је током самита те организације у Бриселу да су лидери свих 29 земаља-чланица Алијансе позвали Македонију да постане њена чланица.