РТ: Гушење иранског извоза нафте је безобрзирни чин криминалне агресије САД

05-07-2018 10:12:51 | | фото: © Lisi Niesner / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Ирански председник Хасан Рохани је позвао међународну заједницу да се супротстави намери Вашингтона да угуши ирански извоз нафте, описујући план као безобрзиран чин криминалне агресије, а који не занимју последице.

Говорећи током посете Бечу, ирански председник Хасан Рохани је изјавио да су америчке санкције против Ирана "криминал и агресија", додајући да Вашингтон не размишља о последицама свог плана за подривање иранског извоза нафте.

"Американци кажу да желе да смање ирански извоз нафте на нулу. Говоре без размишљања. То показује да не размишљају о последицама.", рекао је Рохани.


Ирански лидер је додао да ће Иран надживети и тренутну америчку администрацију.

"Иран ће преживети ову рунду санкција Сједињених Држава као што је раније преживљавао. Ова америчка влада неће заувек остати на положају. Али историја ће судити другим народима на основу онога што раде данас", рекао је Рохани током посете Бечу.

Рохани је такође на састанку рекао генералном директору Међународне агенције за атомску енергију Јукију Аману, да Техеран задржава право да доноси нове одлуке на основу тога да ли Иран може и даље имати користи од нуклеарног споразума из 2015. године, након што су се Сједињене Државе једнострано повукле из споразума у мају.


Техеран је јуче саопштио да ће куповати робу само од оних нација које купују иранску нафту. Ова политика ће вероватно помоћи да се обесхрабре народи који се придружују амбициозном америчком плану за блокирање иранског извоза нафте, што је Рохани описао као "фантазију".